Spring rolls, czyli świeże sajgonki

Agnieszka
Obiad
06.04.2018 9:30
Spring rolls, czyli świeże sajgonki

Na całym świecie azjatyckie krokiety z papieru ryżowego, lub z cienkich omletów znane są jako spring rolls co jest angielskim bezpośrednim tłumaczeniem z chińskiego chun juan – wiosenne zawijasy:) Ale mniejsza o nazwę. Naszym zdaniem warto też dodać jeden tajemniczy składnik: cieniutki omlet usmażony z dodatkiem sosu sojowego, potem pokrojony w paski doskonale podkręca smak spring rollsów, Niestety, nie możemy podać źródła przepisu, gdyż używamy go od bardzo dawna, a nie zapisaliśmy adresu bloga, z którego zapożyczyliśmy sposób przyrządzania sajgonek. Technika zawijania sajgonek jest podobna jak w przypadku krokietów: połóż na jednym z boków sałatę, na niej posiekany omlet, marchew, ogórka, porwane liście bazylii i kolendry. W wielu przepisach zaleca się zawijanie spring rollsów na ściereczce kuchennej, nasze doświadczenia są takie, że papier lubi się do niej przykleić i najlepsza do zawijania jest gładka, sztywna powierzchnia. Sos 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny 1 łyżka cukru lub miodu Ząbek czosnku Łyżeczka oleju sezamowego Papryczka chilli Przygotowanie: : średni Liczba porcji: 2 jako danie lanczowe i 4 jako przekąska Składniki: 12 płatów papieru ryżowego 18 krewetek, najlepiej tygrysich 1 marchew 1 ogórek Ząbek czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 12 liści sałaty rzymskiej lub pekińskiej W przypadku patelni o średnicy 24 centymetrów powinien uformować się placek na tyle cienki, że wystarczy smażyć go tylko jednej strony – nie trzeba go przewracać. Sajgonki, niezależnie od nazwy mają generalnie taki sam skład: chrupkie nadzienie ze świeżych warzyw w delikatnym kokonie z papieru ryżowego (lub omletu), do tego miseczka słodko-słonego sosu. Dość mocno rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oleju, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, a kiedy przesmaży się i zacznie ładnie pachnieć, wrzuć na patelnię krewetki. Do naczynia o średnicy większej niż średnica papieru nalej letniej wody – 2-3 szklanki, tyle, żeby łatwo można w niej było zanurzyć papier. Niskokaloryczne danie stworzone na pyszną przekąskę lub jako doskonały zamiennik kanapki pakowanej do pracy na lunch. Namoczony płat przenieś np. na deskę do krojenia, odpowiednich rozmiarów i rozłóż na niej papier. Następnie ułóż na zawiniętych warzywach krewetki oraz długie łodyżki szczypiorku, które powinny zawadiacko wystawać z boku zwiniętego ruloniku. Krok 5 Zdejm omlet delikatnie z patelni, zwiń w rulon i posiekaj w dość wąski makaron. Rozgrzej patelnię teflonową na średnim ogniu i wylej na nią masę jajeczną – bez dodatku tłuszczu. Generalnie wystarczy zanurzyć papier na kilkanaście sekund w wodzie i wyciągnąć. Omlet 3 jajka 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki, Pół łyżeczki sosu rybnego Tu uwaga: moczony za krótko będzie sztywny i łamliwy podczas zwijania sajgonek, a rozmoczony będzie rwał się w rękach. Nasze polskie sajgonki to jedna z tych nazw w stylu fasolka po bretońsku i ryba po grecku. Weź płat papieru i zanurz na chwilę w wodzie. Wymieszaj sześć łyżek sosu sojowego z łyżką cukru lub miodu. Owiń w papier ryżowy, tak jakbyś zwijał naleśnik w rulon. Drobno posiekaj ząbek czosnku, a potem rozetrzyj nożem na desce, dodając odrobinę soli. Rozbij jajka i lekko ubij rózgą, dolej 3 łyżki wody, pół łyżeczki sosu rybnego i wymieszaj. Najpierw dokładnie je umyj, następnie marchew i ogórka obierz i pokrój na zapałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/spring-rolls-czyli-swieze-sajgonki/