Tostowe muffinki z salami, jajkiem i serem

Joanna
Śniadania
28.08.2019 12:26
Tostowe muffinki z salami, jajkiem i serem

Składniki jakie będą nam potrzebne: – 12 kromek brązowego chleba tostowego – 4 jajka – ¾ papryki słodkiej – ½ pęczka szczypiorku – 6 łyżek startego sera mozzarella – ½ łyżeczki curry – sól, pieprz – olej – 12 plasterków salami bądź jakiejś innej wędliny wg uznania Foremkę do muffinków smarujemy dokładnie olejem. Te przepyszne babeczki śniadaniowe z salami, jajkiem i warzywami w formie tostowej filiżanki są cudowne. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Z chleba tostowego odkrajamy skórkę, za pomocą wałka rozwałkowujemy kromki chleba. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. W otworach umieszczamy rozwałkowany chleb, następnie kładziemy po plasterku salami. Muffinki najlepiej smakują na ciepło, chociaż zimne też są dobrą przekąską. Sądzę, że jest to danie łatwe, ale w bardzo fantazyjny sposób wykonane. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Jajka roztrzepujemy za pomocą widelca i dodajemy sól, pieprz i curry.