Składniki: 200 g drobnego cukru 4 jajka 250 g masła 1 torebka cukru wanilinowego 250 g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki 1 kieliszek ciemnego rumu Cukier puder Odrobina bułki tartej Sposób przygotowania: Na początku masło z cukrem oraz cukrem wanilinowym ucieramy na gładką i puszystą masę. Takim sposobem w moim domu pojawiło się ciasto orzechowe, które zachwyciło wszystkich i na pewno pojawi się jeszcze raz. Ciasto orzechowe to rodzaj klasycznej babki tylko, że z dodatkiem orzechów. Na końcu, po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Na końcu dodajemy kieliszek ciemnego rumu i ponownie całość miksujemy. Następnie upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia na kratce. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone (wbijamy patyczek, który po wyjęciu powinien być suchy).