Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 jajko – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 4 łyżki mąki ryżowej – sól, pieprz – troszkę wody – olej do smażenia Często go jadam na słodko z dżemem lub świeżymi owocami na śniadanie, ale wyśmienicie smakuje z warzywami i kurczakiem wtedy jest to mój obiad. Mąka ryżowa idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej lub osób cierpiących na alergię pokarmową. Ze względu na zawarcie błonnika zalecana jest dla osób cierpiących na zaparcia. W mące ryżowej występują substancje zwane fitoestrogeny i lignany, są to substancje zwalczające wolne rodniki, regulują gospodarkę hormonalna oraz spowalniają procesy starzenia się komórek. Gotowy omlet przekładamy na talerz i dodajemy ulubione dodatki w formie warzyw lub owoców. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto na patelnię. Wspaniała potrawa, która idealnie sprawdzi się na szybie i smaczne śniadanie. Zawartość witamin z grupy b pozytywnie wpływa na prawidłowe napięcie mięśniowe. Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock Pyszny omlet ryżowy. Smażymy po przykryciem na lekko złoty odcień z dwóch stron. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.