Szklanka mrożonki groszek zielony marchew 1 kulka miękkiej mozzarelli Kilka plastrów sera haloumi Kilka plastrów salami 3 jajka 100 ml jogurtu 1 mała cebula 1 łyżka oregano Kilka łyżek siekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju Frittatę zazwyczaj robi się z ziemniaków i jajek, ale frittata z pęczakiem w niczym jej nie ustępuje, a jest na dodatek zdrowsza i dużo lżejsza. Podawaj na ciepło lub na zimno z sałatą skropioną prostym dresingiem z cytryny i oliwy. Doskonale sprawdzi się ser kozi, albo feta zamiast mozzarelli, a holoumi z powodzeniem zastąpi oscypek, albo starty na tarce parmezan. Wysyp na niego cebulę i smaż na średnim ogniu aż się zeszkli – 5 minut. Frittata z pęczaku jest przy tym zaskakująco lekka, znacznie lżejsza niż klasyczna frittata z ziemniaków. Ale możecie też dodać do zapiekanki np. resztki pieczonego kurczaka jakie macie w lodówce i uzyskacie super danie typu left overs. Wysyp na cebulę szklankę pęczaku, wymieszaj całość. Wylej masę jajeczną na kaszę i równomiernie rozprowadź po powierzchni. Jeśli zrezygnujecie z salami powstanie super wegetariańskie danie. Duś na wolnym ogniu 20 minut. Wyłóż na wierzch plastry haloumi i salami. Dodaj porwaną na małe kawałeczki mozzarelle. Krok 3 Wbij do misy trzy jajka, dodaj do nich jogurt, rozmieszaj dokładnie rózgą. Danie inspirowane przepisem z Cookrepublic.com Składniki: Zalej kaszę 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz temperaturę.