Składniki na domowy sok z pomidorów: 3 kg pomidorów np. malinowych 1 i ½ l wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/3-1/2 łyżeczki chili pieprz cayenne (opcjonalnie) Dzisiaj podaję Wam prosty przepis na domowy sok pomidorowy, to jedna z moich ulubionych propozycji na napój do picia 🙂 Pomidory zawierają dużo witamin- A, z grupy B, C, E i K. Dlatego jeżeli jesteście na diecie odchudzającej, śmiało i bez ograniczeń jedzcie pomidory 🙂 Z pomidorów można robić sosy, zupy (pomidorowa z makaronem jest najlepsza) i przetwory – uwielbiam suszone w oliwie. Pomidory są bardzo uniwersalne, latem gdy są świeże i pachnące wykorzystuję je na wszelakie sposoby w kuchni, w pozostałym okresie- przetwory z pomidorów. Ten sok doprawiam na bieżąco, gdy najdzie mnie ochota na sok pomidorowy. Gorący sok nalewamy do butelek, zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut np. w 125 stopniach C w piekarniku lub w garnku pod przykryciem. Mam 2 sposoby na zrobienie domowego soku pomidorowego, 1- z obieraniem pomidorów i przyprawami, oraz 2- bez obierania, bez przypraw, pasteryzowany do dłuższego przechowywania. Butelkę z domowym sokiem pomidorowym zabierasz do pracy, do szkoły, na spacer, czy na trening. Domowy sok pomidorowy bez obierania i przyprawiania pomidorów. Jednym z moich pomidorowych przysmaków jest lekko pikantny sok pomidorowy. Oczywiście sok pomidorowy można kupić w sklepie! Składniki: dowolna ilość dojrzałych pomidorów Przygotowanie: Umyte, suche, dojrzałe pomidory kroimy na ćwiartki. Pomidory można zapiekać, smażyć i oczywiście jeść na surowo – uwielbiam caprese. Ale ja wolę sama przygotować pyszny i pełen witamin domowy sok pomidorowy. Sok z pomidorów. Zmniejszamy źródło ciepła i gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut.