Składniki: 370 g mąki pszennej 100 g jogurtu naturalnego 250 g porzeczek czerwonych i czarnych (łącznie) 120 g cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Opis Ciasto z porzeczkami: Ciasto z porzeczkami to szybki i łatwy przepis na ciasto. Główną zasadą na idealne ciasto jest używanie zawsze wszystkich składników w temperaturze pokojowej. Sposób przygotowania: Na początku owoce myjemy, odsączamy z wody oraz usuwamy szypułki. Następnie po upieczeniu ciasto pozostawiamy jeszcze w formie przez 15-20 minut. Kolejno wykładamy pozostałe ciasto i na samą górę pozostałą część owoców. Następnie miękkie masło, cukier waniliowy oraz cukier ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy również jogurt naturalny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni lub z termoobiegiem 160 stopni). Następnie ciasto wykładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.