Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karpatka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki Na ciasto parzone 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła 1 szklanka wody 4 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem budyniowy 750 ml mleka 80 g cukru 2 budynie waniliowe 200 g masła (miękkiego) Karpatka nie jest zbyt trudna w przygotowaniu i powinni sobie z nią poradzić, nawet początkujący kucharze. Jak się jajka połączyły z masą, podzieliłem ją na dwie równe części. Składamy w całość Drugi blat po upieczeniu zostawiłem w formie (łatwiej tak poskładać. Sposób wykonania Robimy ciasto Masło roztopiłem w garnku z wodą i doprowadziłem do wrzenia. Ciasto parzone jest bardzo miękkie po upieczeniu i robimy dwa cienkie placki. Podczas pieczenia tworzą się charakterystyczne góry na cieście. Przykryłem garnek folią tak by dotykała do masy by nie zrobił się kożuch i odstawiłem do wystudzenia. W czasie gdy placki się piekły przygotowałem krem. Gdy zaczęło kipieć dodałem mleko z budyniami i mieszałem masę przez ok. minutę, dalej gotując. Ostudzone ciasto zmiksowałem dodając po jednym jajka oraz proszek do pieczenia. Robimy krem Odlałem szklankę mleka w której rozprowadziłem budynie i cukier. Jeśli nie jedliście (w co wątpię) spróbujcie koniecznie – warto! Jak masa wystygła, dodałem do niej masło i wszystko zmiksowałem na gładka masę.