Przepis na 7 szaszłyków, z czego jeden to około 71 kcal, B: 6g, T: 2,4g, W: 7,9g. Składniki: – 200g tempehu – 1 żółta papryka – 1 czerwona cebula Marynata: – 2 łyżki oliwy/oleju – 2 łyżki sosu sojowego – 1 łyżka syropu klonowego – 3/4 łyżki sosu Sriracha – 2 cm imbiru – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz Tempeh kroimy w kostkę, umieszczamy w pojemniku, zalewamy marynatą, zamykamy i odstawiamy na parę godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). W dzisiejszym przepisie wykorzystuję genialny zamiennik mięsa – tempeh, wywodzący się z kuchni indonezyjskiej. Po kilku godzinach lub na następny dzień, warzywa kroimy na kawałki. Nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian paprykę, cebulę oraz tempeh.