Natknęłam się wiele razy na sałatki z keczupem, a w przepisie na sałatkę/sos z cukinii (którą robię od kilku lat, podlinkowałam na dole wpisu) jest przyprawa włoska, dlatego i tutaj na nią postawiłam. SAŁATKA OGÓRKOWA Z KECZUPEM I PRZYPRAWĄ WŁOSKĄ Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 2 czubate łyżki soli Zalewa: 200 g keczupu (użyłam łagodnego, może być też pikantny) 200 g przecieru pomidorowego (z kartonu lub koncentrat pomidorowy) 1,5 szkl. Dla pewności, że się nie zepsują, możesz nalewać po 1-2 łyżki oleju na wierzch słoika (ja tego nie robiłam, ale ze sposobu korzystam przy innych sałatkach). Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie wyszoruj, po czym posiekaj w cienkie plasterki (ja to robię w elektrycznej maszynce, można na mandolinie lub nawet nożem). Fantastyczna sałatka ogórkowa, która sprawdzi się nie tylko do obiadu, ale też jako przystawka na grilla czy inne imprezy z przyjaciółmi. W każdym słoiku dokładnie wytrzyj gwint, zakręć suchą przykrywką, po czym pasteryzuj sałatkę około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Przykryj ściereczką i odstaw na około 3-4 godziny, żeby puściły sok (mogą stać też dłużej, nawet całą noc). Wlewaj jeszcze gorącą do słoików tak, by przykryć warzywa, po czym łyżką mieszaj zawartość – dzięki temu wydostanie się powietrze spomiędzy warzyw. Po wyjęciu ustaw na ściereczce do góry dnem, następnie przykryj słoiki drugą ściereczką, by spowolnić proces studzenia. Zalewy powinno wystarczyć na całość (robiłam dwie partie i było w sam raz). Wytworzony sok odsącz odciskając warzywa (ale nie wylewaj!może zajść potrzeba, że się przyda).