- przepis składniki ok 500 g ugotowanego bobu 1 cebula (ok 70 g) 2 ząbki czosnku ok 100 g chorizo 1/2 szklanki wytrawnego, białego wina majeranek sól, pieprz oliwa do smażenia do podania bułka, bagietka lub inne białe pieczywo dojrzały pomidor oliwa sól szczypiorek, pietruszka do posypania (opcjonalnie) przygotowanie Dzisiaj, zgodnie z jej wskazówkami, przygotowałam bób z chorizo i winem. Pieczywo pokroić w kromki, opiec w tosterze lub na patelni. Bób podałam z grzankami z pomidorem. Dodać plasterki kiełbasy, smażyć do czasu aż wypłynie z niej tłuszcz. bób z chorizo i winem Chorizo pokroić w półplasterki lub plasterki. Gorący bób podać z pomidorowymi grzankami. Pomidor przekroić na pół, natrzeć nim grzanki, polać oliwą, posolić. Bób obrałam ze skórek, ale nie trzeba tego robić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Takie grzanki jedliśmy na naszej hiszpańskiej kolacji.