Składniki - 150 g miękkiego masła - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki mąki - łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego - pół szklanki mleka - pół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 10 śliwek przekrojonych na połówki - kruszonka: 50 g masła, 100g cukru, 100 g mąki Maślane i pulchne ciasto w połączeniu z kwaskowymi śliwkami i chrupiącą kruszonką zawsze się sprawdzi i każdemu posmakuje, a z kawą jest najlepsze. Liczba porcji tortownica o średnicy 24 cm około 8-10 porcji po 150 g Wartości odżywcze w porcji Muszę przyznać, że jestem pod ogromnym wrażeniem naszych babć, które przygotowywały takie ciasto ręcznie, ucierając masło z cukrem ca pomocą drewnianej pałki przez kilkadziesiąt minut. - Kalorie: 425 - Białko: 6,9 g - Tłuszcz: 17,2 g - Węglowodany: 60,5 g UWAGA: Ciasto pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach (góra-dół) do suchego patyczka. W głowie już kłębią się pomysły na kolejne przepisy! Kiedy cukier i masło się połączą, to dodajemy po kolei jajka dalej ucierając. Mąkę z proszkiem mieszamy w oddzielnej misce i przesiewamy do masy maślanej. Do miski wkładamy masło oraz cukier i ucieramy wszystko na jasną, puszystą masę.