;) :D Składniki na jedną roladę: ciasto/ biszkopt czekoladowy: - 3 jajka kl L (osobno żółtka i białka) - 80 g mąki pszennej tortowej - 1/3 szkl cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 czubate łyżeczki kakao - 4-5 czekoladowych cukierków np. trufli pokrojonych na drobno - szczypta soli masa z malinami: - 250 g mascarpone - 100 ml śmietany 30-36 % - 2-3 łyżki cukru pudru - około 200 g malin polewa czekoladowa: - około 25 g masła - 4-5 łyżeczek cukru - 3 łyżeczki kakao - 1 łyżka zimnego mleka dodatkowo: - płatki białej czekolady do dekoracji - kilka malin Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao, pokrojone cukierki i mieszamy całość już nie miksera, a szpatułką albo łyżką ! 2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy na wymiar 33 x 25 cm w miarę równo. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Biszkopt 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy. Bardzo czekoladowa wręcz miejscami jak brownie (za sprawą cukierków czekoladowych) z przyjemnie lekko kwaskowymi malinami. Ps. tak z przekroju przypomina mi głowę sowy ;) :D Składniki na jedną roladę: ciasto/ biszkopt czekoladowy: Ps. tak z przekroju przypomina mi głowę sowy Następnie polewamy czekoladą, na środku robimy pasek z białej czekolady i chowamy do lodówki aby polewa stężała, a smaki się przegryzły. Złożenie rolady 6. Roladę rozwijamy i smarujemy masą mascarpone, następnie w dwóch pasach i odstępach wykładamy maliny i zawijamy ciasno roladę.