Zielono-biała sałatka warstwowa

Ewa
Sałatki
09.08.2019 9:45
Zielono-biała sałatka warstwowa

pół główki sałaty lodowej 500g ziarnistego serka wiejskiego (użyłam duże op. serka z Piątnicy) 1 ogórek zielony, tzw wąż 1 zielona papryka 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku/zielonej części cebulki dymki 8 łyżek jogurtu greckiego (niezbyt gęstego) około 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Pomysł na nią nie jest mój, więc bez obaw o posądzenie o nieskromność, mogę zachwalać ją pod niebiosa 😉 Będę ją powtarzać na pewno nie raz i nie dwa, bo naprawdę jestem nią zachwycona. Doskonała na kolację z kromką świeżego chleba posmarowanego masłem. Na dnie salaterki rozkładamy sałatę, wykładamy połowę serka wiejskiego, posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Rozkładamy warstwę papryki, resztę sera (który znów delikatnie posypujemy solą oraz pieprzem), oraz paseczki ogórka. Jogurt grecki doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, solą oraz pieprzem, mieszamy. Taka sałatka, z serkiem wiejskim i zielonymi warzywami, spodobała mi od razu. Od dłuższego czasu szukałam pomysłu na lekką kolację.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/08/09/zielono-biala-salatka-warstwowa/