Fale Dunaju z wiśniową pianką

Patrycja
Ciasta
08.08.2019 12:41
Fale Dunaju z wiśniową pianką

Składniki(blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 2 szklanki, jajka 3 szt, cukier 150 g, mleko 150 ml, olej 150 ml, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mleko 2 łyżki, kakao 2 łyżki, wiśnie z syropu 350 g, wiśniowa pianka: śmietanka 30% 1 litr, galaretka wiśniowa 3 opakowania, cukier puder 4 łyżki, woda wrząca 1 szklanka, masa: mleko 400 ml, budyń 1 opakowanie (40 g), cukier 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, masło 200 g, polewa: czekolada mleczna 100 g, czekolada gorzka 100 g, mleko 4- 5 łyżek, Sposób przygotowania: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Do pozostałego ciasta dodajemy 2 łyżki mleka oraz kakao, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto. Czekolady łamiemy na kawałki do rondelka, dodajemy mleko i podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Połowę mleka nastawiamy w garnku na palnik wraz z cukrem. Śmietanki z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Następnie wylewamy ją na ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2019/08/fale-dunaju-z-wisniowa-pianka.html