1 mała główka młodej kapusty 4-5 lasek kiełbasy śląskiej 1 cebula 2 czerwone papryki 2 średnie marchewki 2-3 ogórki gruntowe 4-5 pomidorów pęczek natki pietruszki 3-4 łyżki oleju pieprz i sól W sezonie letnim w prawie każdym polskim domu robione jest leczo z cukinii, a ja wam tym razem proponuję podmienić cukinię na młodą kapustę, a na pewno nie pożałujecie. Następnie do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, startą na tarce o grubych oczkach marchew oraz pokrojonego w kostkę ogórka. Podobną wersję tej potrawy próbowałam jak byłam w Bieszczadach, a kiedy wróciłam postanowiłam odtworzyć ją w domu oczywiście troszkę ją wzbogacając o zielonego ogórka, marchew i natkę pietruszki. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę (można ją posypać szczyptą cukru, aby się nie przypaliła). Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz poszatkowaną natkę pietruszki.