Udka marynowałam w solance kołobrzeskiej, ale podobny efekt uzyskasz przygotowując solankę samodzielnie z wody i soli (1 litr wody zagotuj z 2 łyżkami soli kamiennej i ostudź).Obok kurczaka na blaszce ułożyłam warzywa: dynię, paprykę, pieczarki i ziemniaki. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, pokrój na ćwiartki, większe na ósemki obróć udka skórą do góry, rozłóż na blaszce przygotowane warzywa, gałązki rozmarynu i rozgnieciony czosnek razem ze skórą. Cały obiad za jednym zamachem!4 udka z kurczaka1/4 dynii Hokkaido1-2 papryki czerwone200 g pieczarek2 ziemniaki2 gałązki rozmarynu1/1,5 litra solanki2 ząbki czosnku1 łyżeczka papryki słodkiej0,5 łyżeczki papryki ostrej0,5 łyżeczki imbiru0,5 łyżeczki kolendry1 łyżeczka kurkumy2 łyżki masłaWykonanie: Piecz kolejne 30 minut, do zrumienienia skóry przed wyłożeniem na talerze sprawdź, czy warzywa są miękkie SMACZNEGO ! Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200`C i piecz 30 minut pozbawioną gniazd nasiennych dynię pokrój w kostkę. Ułóż na dużej blaszce z piekarnika, skórą do dołu. Jeśli do tej pory nie jadłeś (-aś) marynowanego kurczaka w soli, koniecznie go przygotuj, a zobaczysz różnicę.