Młoda kapusta z suszonymi pomidorami i zdrową "zasmażką"

Ewelina
26.06.2014 10:14
Młoda kapusta z suszonymi pomidorami i zdrową "zasmażką"

Przepis

Młoda kapusta z suszonymi pomidorami i zdrową "zasmażką"

Udało mi się wreszcie zrobić kapustę na sposób, który jest tak pyszny, że na drugi raz zrobię na pewno podwójną porcję bo po tej nie ma już śladu a robiłam wczoraj...

Nie jadłam jeszcze potrawy, w której olej kokosowy tak niesamowicie polepsza smak.

Zachęcam do tego przepisu, na pewno będzie u Was pojawiał się każdej wiosny :)

Na 4 porcje potrzebujemy:

1 młodą kapustę (miałam małą)

dużą garść posiekanego koperku

dużą garść posiekanej dymki (1 pęczek razem z cebulkami)

1 szklankę wody

1 płaską łyżeczkę soli

1 płaską łyżeczkę cukru (białego, brązowego, ksylitolu)

60 g suszonych pomidorów (u mnie bez oleju)

2 łyżki oleju kokosowego

5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

Namoczyłam pomidory w ciepłej wodzie.

Z oczyszczonej kapusty wycięłam głąbek i poszatkowałam nożem w niewielkie paski.

Tak przygotowaną kapustę połączyłam z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, posypałam solą i cukrem, wymieszałam, odstawiłam na 30 minut. Jak się przegryzła wlałam wodę, dodałam olej kokosowy

i odsączone z wody, posiekane pomidory. Gotowałam pod przykryciem jakieś 35 minut. Następnie zmiksowałam kaszę jaglaną na gładką masę i zagęściłam nią kapustę. Trzeba dobrze wymieszać.

Gotowe :)

Można zamienić olej kokosowy na masło ale to już nie będzie ten sam efekt.

Kasza bardzo ładnie zagęszcza kapustę i w ogóle jej nie czuć w smaku.

Ot i nasza zdrowa "zasmażka" ;)