Składniki: 220 g kruchych ciastek 300 g masy kajmakowej 500 g serka mascarpone 100 g masła 4 banany 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru Sok z cytryny 1 czekolada mleczna Następnie na kajmak wykładamy pokrojone banany,w formie spirali żeby nachodziły na siebie. Banoffee to ciasto które z pewnością zyska wielu wielbicieli i na pewno zachwyci każdego kto spróbuje tego ciasta. Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i skrapiamy je odrobiną soku z cytryny, żeby nie siniały. Na nasz spód z ciasteczek wykładamy masę kajmakową. Ciasto przed podaniem najlepiej odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę żeby wszystko stężało. Ciasto bananowe z karmelem w wielu cukierniach potocznie nazywane Banoffee. Następnie na to wykładamy ubity serek mascarpone i rozsmarowujemy go po całości. Ja polecam Wam przepis ciasta bananowego z karmelem i serkiem mascarpone. Myślę, że połączenie bananów i płynnego karmelu to strzał w dziesiątkę, a serek mascarpone idealnie dopełni ten duet.