W internecie możemy przeczytać również o: gazpacho andaluzyjskie, tradycyjne, gazpacho porra z szynką serrano, gazpacho salmorejro z tuńczykiem, gazpacho z jajkiem, gazpacho salmorejo cordobes z szynką i jajkami czy ciepłe gazpacho tostado z pomarańczą. Składniki: 500 g pomidorów 1 papryka 4 ząbki czosnku 1 cebula 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ogórek świeży 200-300 ml zimnej wody (przegotowanej) 1 łyżeczka soli 2 łyżki octu winnego Chleb lub bułka do podania Jednak z czasem zaczęło pojawiać się na stołach miłośników ciekawych smaków z całej Europy. 1/3 ogórka odkładamy na bok, natomiast resztę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. W tym czasie przypiekamy również chleb na patelni i robimy z niego grzanki. Opis Gazpacho: Gazpacho to klasyczka hiszpańska zupa, która wywodzi się z Andaluzji. Sposób przygotowania: Na początku obieramy czosnek i rozcieramy z solą. Na końcu dodajemy mieszankę z czosnku. Jednak najbardziej tradycyjne jest andaluzyjskie, które stanowi odpowiedź na upały i palące słońce występujące w południowej Hiszpanii. Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do blendera. Schłodzoną zupę podajemy z pokrojonymi wcześniej warzywami oraz przypieczonymi kawałkami chleba.