Nalewka z malin

Anna
Koktajle
11.07.2019 20:49
Nalewka z malin

Obecnie nalewki można robić niemal z każdych owoców i ziół w dowolnych połączeniach. Maliny z cukrem odstawiamy w to samo miejsce co wcześniej i trzymamy je tak 2 dni. W Polsce szczególnie szlachta polubiła ten sposób przyrządzania alkoholi i to właśnie ona rozpropagowała nalewki w naszym kraju. Zanim odłożymy nalewkę do leżakowania, musimy dokładnie ją przefiltrować, żeby nie pływały żadne fragmenty owoców malin (możemy użyć do tego gazy). Możesz ją przelać do kilku mniejszych słoików lub zastosować butelki na nalewki. Następnie słój zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni (ja trzymam koło okna). Do słoja z malinami wlewamy pozostałe 200 ml wódki i wsypujemy cukier. Sposób przygotowania: Na podaną ilość składników polecam użyć słój o pojemności minimum 2,5 l. Początkowo robiono je na spirytusie z dodatkiem ziół. Do nalewki nie nadają się maliny zepsute ani uszkodzone. Nalewka z malin czyli domowej roboty malinówka. Malinówka to bardzo stary i niezawodny przepis na domową nalewkę malinową, która zawsze wychodzi. Kolejne 200 ml będzie nam potrzebne w późniejszym etapie. Owoce oraz sok przecedzamy przez sitko do wcześniej przelanej nalewki. Nalewki wykonywane były już w starożytności. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na nalewki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://foodmagazine.pl/nalewka-z-malin/