Składniki: 400 g mąki pszennej 220 ml wody 1 cebula Szczypta soli, pieprz 1 łyżka bułki tartej 70 g suszonych grzybów 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: Na początku suszone grzyby zalewamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę, żeby się namoczyły. Podsmażamy ją na małym ogniu, aż się zarumieni na złoty kolor. Najłatwiej jest to zrobić “owijając pierożka wokół palca (wskazującego), wtedy łatwo jest nadać kształt uszka i ładnie można zlepić końce pierożka. Dzisiaj zapraszam Was na mój najlepszy przepis na uszka z grzybami. Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy je około 1 godziny. Opis Uszka: Uszka to niewielkie, gotowane w wodzie pierogi, które swoim wyglądem przypominają uszka. Zlepiamy je w połowie, tak że powstaje pierożek i zlepiamy ze sobą dwa końce. W święta nie może zabraknąć tego dania w wielu polskich domach. W tym czasie zawsze robię uszka z farszem grzybowym. Następnie wrzucamy je do małego rondelka i ponownie zalewamy je wodą. Gdy będą zimne siekamy je na drobne kawałki.