Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 500 g małych zielonych ogórków 40 g grubej soli Marynata: 50 g cukru 400 ml octu jabłkowego lub winnego 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 2 małe listki laurowe 6 goździków szczypta chili 2-3 baldachy kopru Wykonanie: Ogórki kroimy na pół, zasypujemy solą i odstawiamy na 6-7 godzin, po czym odsączamy. W sobotę jadę na targ, żeby kupić większą ilość i zakisić je na zimę, ale póki co zrobiłam takie marynowane dwudniowe ogórki korzenne w occie. Potem należy je w miarę szybko zjeść, ponieważ gdy dłużej postoją w tej zalewie, będą bardzo mocno octowe. W słoiku ustawiamy ogórki, wkładamy koper i wszystko zalewamy gorącą zalewą.