Chłodnik z botwinki

Zupy
26.07.2019 9:57
Chłodnik z botwinki

Składniki/2 porcje: – 1 pęczek botwiny – 2 łyżki soku z cytryny – 2 małe ogórki gruntowe – ½ pęczka rzodkiewki – ½ pęczka koperku – 300 ml zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego – 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 12% – 2 jajka – ząbek czosnku – sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania wywaru z botwiny – botwinę wraz z liśćmi siekamy drobno, zalewamy małą ilością wody (tak, żeby woda przykryła buraki) i gotujemy ok. 10 minut. Chłodnik z botwiny doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zsiadłe mleko lub jogurt mieszamy z gęstą śmietaną i dodajemy do schłodzonego chłodnika. Wywar zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/chlodnik-z-botwinki/