Chłodnik

Zupy
26.07.2019 12:00
Chłodnik

Składniki: 100 g migdałów (płatków) 1 kg świeżych ogórków 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1litr kefiru 5-6 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego 100 ml śmietanki 30% 60 g koperku 2 pęczki rzodkiewek Migdały prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Chłodnik to chyba jedna z ulubionych, letnich przekąsek mojego męża (ja jak wiecie preferuję mięso… ; ) Wersję z prażonymi migdałami, podpatrzyłam u Okrasy, skorzystałam z inspiracji modyfikując przepis do naszych upodobań i z efektu jestem bardzo zadowolona. 2/3 kroimy w większą kostkę, dodajemy czosnek, sól i pieprz, gniazda nasienne wykrojone z wyżej wspomnianej 1/3 ogórków, jogurt grecki i śmietankę. Dodajemy ogórki pokrojone w małą kosteczkę, rzodkiewkę startą na grubych oczkach i resztę koperku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/chlodnik/