Prosty chleb na kefirze

Prosty chleb na kefirze

Najlepiej smakuje pierwszego dnia, trudno mu się oprzeć od razu po wyjęciu z piekarnika, bo sam jego zapach jest już zniewalający ; ) Drugiego dnia nadal jest bardzo smaczny, choć pewnie z dnia na dzień będzie tracił na chrupkości jak to niestety bywa przy pieczywie pszennym pieczonym bez zakwasu. Pozostałe składniki (keksówka o długości ok. 26 cm) : 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 i 1/2 szklanki kefiru sezam do posypania Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki (poza sezamem) i dokładnie wyrobić ciasto. Składniki na zaczyn: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1/4 szklanki wody U nas dłużej niż do drugiego dnia nie dotrwał, ale w razie potrzeby zawsze można przecież z niego zrobić pyszne tosty ; ) (Używam w tym celu robota kuchennego z końcówką- hakiem do ciast drożdżowych i wyrabiam ok. 7 minut). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut, przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami keksówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/prosty-chleb-na-kefirze/