Udostępnij Zapisz Mięso z udek kurczaka z cukinią i sosem pomidorowym to fantastyczne, proste i niedrogie danie, które świetnie smakuje podane razem z ryżem. Do obsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki oraz wlewamy około 1 szklankę wody (wodę można wlać do puszek po pomidorach, zamieszać i tym samym zebrać resztki sosu ze ścianek). 8-10 udek kurczaka bez skóry i kości 2 średniej wielkości cebule 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów kilka-kilkanaście listków bazylii 2-3 cukinie sól, pieprz zioła prowansalskie Po około 15-20 minutach pokrywkę zdejmujemy i smażymy dalej do czasu, aż sos zredukuje się do pożądanej konsystencji (u mnie kolejne 15-20 minut). Jako, że danie podajemy z ryżem, cukinia stanowi niejako jedyny dodatek warzywny. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kawałki kurczaka. I choć w gruncie rzeczy jest to proste danie, bardzo polecam:) W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. Podsmażamy ją krótko na niewielkiej ilości oleju (powinna pozostać półtwarda). Podajemy z ugotowanym ryżem.