Schab pieczony w kiszonej kapuście

Kasia
Obiad
22.07.2019 7:52
Schab pieczony w kiszonej kapuście

Schab pieczony w kiszonej kapuście Schab pieczony w kiszonej kapuście – składniki: 1 kg kiszonej kapusty (najlepiej młodej) 600 g schabu (można poprosić w sklepie o pokrojenie na konkretną ilość kawałków) 2 cebule 5 ziemniaków 8 długich plastrów parzonego owędzanego boczku zioła śródziemnomorskie (mieszanka oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu i majeranku) łyżeczka suszonej papryki wędzonej słodkiej sól i pieprz tłuszcz do podsmażania 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe Znajdziemy w tym daniu wszystkie składniki, które powinny się składać na dobry, pełny obiad – ziemniaki, schab, i dodatek postaci kiszonej kapusty. W naczyniu układać warstwowo: połowa kapusty schab ziemniaki oprószone solą i ziołami plastry boczku bez skórki pokrojone na drobniejsze kawałki druga połowa kapusty Schab pieczony w kiszonej kapuście – wykonanie: Schab rozciąć na dość cienkie plastry i rozbić tłuczkiem. Schab pieczony w kapuście kiszonej to propozycja dania jednogarnkowego dla całej rodziny. Na kapustę kładę podsmażony schab, ziemniaki i boczek, po czym znów przykrywam kapustą. Teraz gdy jesteśmy blisko sierpnia, zaczyna się sezon na pierwszą młodą kiszoną kapustę. Jest ona dużo łagodniejsza, niż ta ze starej i warto zwrócić na to uwagę przy zakupie, lub zakisić własną. Na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną na piórka. Co ważne – kapustę najpierw wstępnie przygotowuję, podsmażając ją z cebulą i przyprawami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2019/07/schab-pieczony-w-kiszonej-kapuscie.html