Drożdżówek wychodzi sporo, a ponieważ mam w domu twarogowego anty-fana często korzystam z połowy przepisu na serową masę, a do pozostałego ciasta dodaję inne dodatki ; ) Przepisem podzieliła się ze mną moja przyjaciółka Marta, która często pomija moment wyrastania ciasta, a i tak jej drożdżówki smakują przepysznie : ) Składniki na nadzienie: 500 g twarogu półtłustego 2 żółtka ok. 10 łyżek cukru (można dać mniej do smaku) opcjonalnie rodzynki Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę widelcem lub łyżką. Składniki (16 drożdżówek): 500 g mąki pszennej 25-30 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru szczypta soli cukier waniliowy 1 jajko (wielkość L) Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na drożdżówki z serem, ale z powodzeniem możecie wykorzystać tu inne nadzienie np. budyń, czy owoce i kruszonkę. Złożyć na trzy (1/3 ciasta zagiąć od dołu i 1/3 ciasta zagiąć od góry). Pokroić na 16 równych części i każdy kawałek przekręcić w połowie, aby powstała “muszka. Używam zawsze szklanki o pojemności 250 ml Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przygotowane ciasto rozwałkować na kształt przypominający prostokąt, posmarować go masą serową.