Składniki na drożdżówki: 2 ½ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżeczki suszonych drożdży 100 ml mleka 5 łyżek cukru + 2 łyżki cukru do posypania 1 jajko szczypta soli 2 łyżki masła lub margaryny Porzeczki Masa serowa do drożdżówek: 200 g sera z jogurtu greckiego (labneh), ewentualnie ze sklepu serek śmietankowy 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki na serowy farsz mieszamy, dodajemy porzeczki, delikatnie łączymy.. Sezon na drożdżówki z owocami uważam za rozpoczęty, są już porzeczki, jagody pojawiły się też śliwki, trzeba to wykorzystać i zrobić jak co roku zakręcone jagodzianki czy Zakręcone bułeczki drożdżowe z powidłami, Drożdżówki z serem i jagodami. Gorące, pachnące drożdżówki z porzeczkami i serem, posypane cukrem pudrem są idealne do kawy, do zabrania na piknik, albo na śniadanie obowiązkowo z zimnym mlekiem. Zakręcone bułeczki z porzeczkami pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 170°C z termoobiegiem. Ciasto znów zagniatamy, formujemy prostokąt na którym kładziemy ser z porzeczkami, posypujemy dodatkowo cukrem. przygotowałam więc pyszne drożdżówki z porzeczkowym nadzieniem z dodatkiem sera. A chciało mi się pobawić w ich rolowanie, nadałam im zakręcony kształt, podobnie jak robię drożdżowe cebularze, czy też pizza rolls. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, objętość ciasta powinna się podwoić. Bułeczki drożdżowe z porzeczkami. Drożdżówki z porzeczkami.