Sos tzatziki to chyba jeden z najprostszych przepisów jakie są 🙂 Wystarczy, że obierzemy nasze ogórki i zetrzemy je na tarce na grubych oczkach. Przepis na tzatziki Tzatziki można wykorzystać jako dip do przekąski na diecie, ponieważ w 100 g jest około 85 kcal. Sos tzatziki to znany sos grecki, który jest przez nas często używany jako dodatek do dań z grilla, pieczonych mięs lub surowych warzyw. Aby nie poprzestawać tylko na grillu, możemy podać je jako dodatek do placków ziemniaczanych lub placków z cukinii. Następnie lekko je solimy i odstawiamy na 10-15 min, aby ogórki wypuściły z siebie wodę. Świetnie nada się jako dodatek do pokrojonej w paseczki marchewki, frytek z batatów czy kawałkami selera naciowego. Z reguły przyrządzam dwa sosy – sos czosnkowy i właśnie sos tzatziki. W miarę możliwości wykorzystaj również świeże ogórki gruntowe z własnego ogródka lub sprawdzonego warzywniaka.