Sałatka świetnie sprawdzi się na kolację, a następnego dnia jako drugie śniadanie do pracy:) 1 mały lub 1/2 dużego kalafiora 1 zielony ogórek tzw wąż 1 puszka kukurydzy 1 por 200-300 g kuskusu 1/2 pęczka koperku 3-4 łyżki majonezu kieleckiego sól, pieprz Podzielonego na różyczki kalafiora gotujemy w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku na półmiękko. Kaszkę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy ją wrzącą wodą z dodatkiem soli (lub bulionem) do wysokości około 1 cm ponad poziom kaszy. Przed podaniem (już na talerzu) możemy polać ją ketchupem. Bardzo fajnie smakuje polana już na talerzu ketchupem. Oprószamy solą, a następnie przelewamy na sicie wrzącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut (aż kasza wchłonie płyn). Udostępnij Zapisz Pyszna, choć niepozorna kolorystycznie, sałatka na bazie kuskusu. Ogórka obieramy i kroimy na ćwiartki.