Puchatek - ciasto z agrestem Siostry Anastazji

Ewa
Ciasta
07.04.2018 8:08
Puchatek - ciasto z agrestem Siostry Anastazji

Pianka (składniki warto podzielić na połowę): 8 białek 140 g cukru kryształu 100 g płatków migdałowych Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 1 l kompotu z agrestu cukier puder do smaku Miękkie masło/margarynę ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na puch. Składniki na piankę dzielimy na połowę jeśli placki będziemy piekli jeden po drugim, lub wykonujemy od razu całość, jeśli mamy możliwość piec oba placki na raz. Białka (4) przekładamy do szklanej lub metalowej miski i ubijamy na sztywną pianę. Jak dla mnie ciasto jest perfekcyjne i zawsze z przyjemnością do niego wracam:) Ciasto: 8 żółtek 200 g masła lub margaryny 160 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego Lśniącą pianę wykładamy równomiernie na powierzchni ucieranego ciasta, posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi (50g) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut (do zarumienienia). Na końcu obroty miksera zmniejszamy i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (znów miksujemy tylko do połączenia). Bitą śmietanę łączymy z osączonym agrestem, rozprowadzamy na jednym z upieczonych, wystudzonych ciast. Osobiście uważam, że ciasto jest na tyle wysokie i podzielne, że wystarczy tylko jedna warstwa śmietanowa. Oryginalnie ciasto zawiera dodatkową kakaową warstwę bitej śmietany, która od warstwy śmietany z agrestem oddzielona jest biszkopcikami. Następnie dodajemy rozpuszczoną, lekko przestudzoną żelatynę, krótko miksujemy (zawsze warto wpierw do żelatyny dodać trochę ubitej śmietany, by w ten sposób wyrównać temperatury).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/04/07/puchatek-ciasto-z-agrestem-siostry-anastazji/