Przepis na mini Pavlova z bitą śmietaną i tuskawkami jest już na blogu, tak jak pyszny tort Pavlova , czy na mini bezy, tym razem kolejna odsłona w wersji mini. Składniki: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru (poj. 250 ml) 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Do dekoracji: 330 ml śmietanki 30-36% poziomki, jagody cukier puder Przygotowanie mini pavlovej. Bardzo dawno nie widziałam poziomek w lesie, a w tym roku odkryliśmy miejsce poziomkowe, cudownie czerwone i aromatyczne poziomki z lasu są o niebo lepsze od tych z ogródka. jak wszyscy wiedzą jest bardzo słodka, ale też bardzo pyszna, idealna beza jest chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku. Bita śmietana jest ubita bez cukru, podana z owocami leśnymi: poziomkami i jagodami, które nazbieraliśmy w lesie. z owocami leśnymi, czyli bezy z bitą śmietaną i owocami. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet winny i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, jeszcze chwilę bezę ubijamy. Śmietankę kremówkę ubijamy bez cukru na sztywno, można też ubijać z dodatkiem cukru pudru. Najsmaczniejsza jest z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Na papierze do pieczenia obrysowujemy 9 okręgów o średnicy 10 cm w odstępach, gdyż beza rośnie. Ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Wkładamy blachę z bezami i natychmiast zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 C. Suszymy/