W tym momencie wlej na patelnię 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki wina i szybko rozprowadź płyn w karmelu tak żeby cukier w nim się rozpuścił. Sos 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny lub octu 2 łyżki wytrawnego wina 4 łyżki miodu, cukru brązowego lub białego 2 łyżki oleju sezamowego (opcjonalnie) Posiekany szczypior Panierka 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego wina 2 łyżki wódki ¼ łyżeczki sody Wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wlej 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wódki, 2 łyżki wytrawnego wina, 1/4 łyżeczki sody.. W przypadku obudwu kurczaków wygląda to tak, że do każdego dania sposób przyrządzenia mięsa jest taki sam: kawałki mięsa smażone są w niezwykłej panierce z ciasta naleśnikowego zrobionego z… mąki ziemniaczanej, która sprawia, że panierka jest wspaniale chrupiąca. Obydwa dania pochodzą z Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny i są przykłądem na to, jak z tych samych składników można zrobić różne dania. Dodaj 2 łyżki keczupu, 2 łyżki oleju sezamowego, tarty ząbek czosnku oraz łyżkę imbiru, podgrzewaj sos, stale mieszając, żeby nie zaczął przywierać do dna. Różne jest wykończenie obydwu dań: chrupiący kurczak trafia do cytrusowej, pomarańczowej glazury, słodko-kwaśny kurczak ląduje natomiast w glazurze zrobionej z sosu sojowego i miodu/cukru. Krok 1 Osusz filety z kurczak, pokrój wzdłuż na paski, a następnie w poprzek na dość drobną kostkę (wielkości kęsa). Krok 4 Zlej z patelni olej, wytrzyj ją ręcznikiem, wstaw z powrotem na kuchenkę na średni ogień. Wsyp na patelnię 4 łyżki cukru, podgrzewaj go aż zrobi się płynny i zacznie się karmelizować. Łatwe Liczba porcji: 2 KyrKu Słodko-kwasny kurczak jest bratem bliźniakiem chrupiącego kurczaka w pomarańczowej glazurze, którego opisywaliśmy wczoraj. Do kurczaka wystarczy ugotować ryż, albo makaron ryżowy, albo, jak na zdjęciu, kaszę – w naszym przypadku to orkisz – dorzucić warzywa i obiad, kolacja, gotowe. Kurczaka wkładaj na olej szczypcami lub rękami, z małej wysokości, żeby nie rozbryzgiwać gorącego tłuszczu. Jeśli nie masz odpowiednio dużej patelni (28 cm), smaż kurczak partiami – panierka jest kleista i kawałki kurczaka zlepiają się ze sobą. Przepis pochodzi z serwisu seriouseats.com Składniki: 0,5 piersi z kurczaka 1/2 szklanki oleju Kilka łyżek sezamu Chodzi o to, że ciasto jest lejące i szybki spływa w dół i na wierzchniej części mięsa zostanie go mało. Możesz też wrzucić odrobinę ciasta, w którym otoczony jest kurczak na tłuszcz.