Polecamy też przepis z naszego bloga na pizzę dla leniwych, czyli bez zagniatania Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (480 ml) – może też być mąka tortowa, wtedy focaccia będzie biała jak pizza ½ łyżeczka soli 1 łyżeczka drożdży instant ¾ szklanki ciepłej wody 3 łyżki plus ekstra 3 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanego oregano, rozmarynu lub tyminaku Garść pistacji (opcjonalnie) Na szczęście są przepisy na ciasto bez zagniatania, które robi się samo. Ciasto bez zagniatania najlepiej zostawić na całą noc w lodówce niech drożdże sobie pracują. Ciasto bez zagniatania to super patent na domowe pieczywo zrobione bez wysiłku i za małe pieniądze. Focaccia pośród pieczywa i chlebów zajmuje miejsce bardzo wysokie, bo jest to wypiek niesamowicie smaczny, który sam w sobie, bez żadnych dodatków smakuje jak najpyszniesza przekąska. Rano, lub po pracy (ciasto może spokojnie leżeć w chłodzie dwa dni), wystarczy przełożyć je do formy, odstawić do powrótnego wyrośnięcia i upiec. Tyle tylko żeby mąka połączyła się z zaczynem i nie było w niej suchych kawałków. Ciasto będzie się lepić, ale nie przejmuj się, kula nie musi być idealna. Odkryj ciasto i naciśnij z góry palcami obydwu dłoni, żeby zrobić w nim dołki. Focaccia ma starożytny rodowód i pochodzi z czasów jeszcze sprzed rzymskich, gdy Etruskowie wypasali kozy na wzgórzach, gdzie później powstał Rzym. Włóż ciasto do misy wysmarowanej oliwą i obtocz kulkę z każdej strony oliwą, ocierając nią o ścianki naczynia. Przykryj, np. folią spożywczą i odstaw na 8 godzin lub na całą noc do lodówki. Przepisów na focaccie jets tyle co miasteczek w Ligurii (rejon Genui), skąd historycznie pochodzi. Taki właśnie jest patent na focaccię bez zagniatania. Przykryj i zostaw w temperaturze pokojowej do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Zagniatanie ciasto to czysta przyjemność dotykania miękkiego, zmieniającego się pod wpływem temperatury dłoni naturalnego, plastycznego tworzywa. Niestety nie zawsze jest czas, żeby potrenować z kulką drożdżowego ciasta. Ciasto bez zagniatania