Składniki placki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka M 2-3 łyżki mąki sól pieprz smalec lub olej rzepakowy do smażenia Sos: 200 g świeżych kurek pęczek koperku 1 cebula 2 łyżki masła 50 ml wody 250 g śmietany 18% sól pieprz 1. 3. Z naczynia do którego odsączaliśmy ziemniaki odlewamy delikatnie sok, zostawiamy na dnie mąkę ziemniaczaną, i dodajemy ją do masy. Same chłopakom tak nie bardzo smakują więc zrobiliśmy z kurkami i sosem śmietanowym z koperkiem. Na talerzu układamy placki ziemniaczane, polewamy je sosem z kurkami. Masę przelewamy na sitko, podstawiamy garnuszek lub miskę pod spód i lekko odciskamy (sok który odciśniemy zostawiamy). Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, aby masa ziemniaczana nam nie ciemniała możemy dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany. Śmietanę mieszamy z wodą i dodajemy do kurek i cebuli, mieszamy, dorzucamy posiekany koperek. 4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy placuszki na złoty kolor.