Składniki pojedyncza pierś z kurczaka 15 dag świeżych kurek 200 ml śmietanki 30-36 % 150 ml bulionu gałązka rozmarynu (lub łyżeczka suszonego) 4-5 gałązek świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego) ząbek czosnku szalotka 2 łyżki klarowanego masła sól, pieprz do podania: ryż, kasza, makaron wstążki lub ziemniaki Czas przygotowania: 30 minut Liczba porcji: 2 Przygotowanie Kurki myjemy i oczyszczamy z brudu. Smażymy wszystko razem aż kurczak się zetnie i wlewamy bulion Zmniejszamy gaz, dodajemy zioła (tymianek w całości, a z rozmarynu same listki) i przykrywamy całość na 10 minut do duszenia. Najlepiej wymoczyć je przez chwilę w ciepłej wodzie z łyżeczką soli, następnie przepłukać dokładnie na sitku i odstawić, by osiąkły z wody. U mnie pierwsza potrawa z kurkami w tym sezonie to klasyka, czyli kawałki kurczaka w sosie kurkowym na bazie śmietany. Choć za grzybami nigdy nie przepadałam (nie lubiłam ich ani jeść, ani zbierać), to z czasem zaczęłam doceniać ich walory smakowe i zaczęłam się do nich przekonywać. Na ryneczkach, w warzywniaczkach i sklepach możemy je teraz spotkać i zdecydowanie warto się na nie skusić. Grzyby świetnie komponują się z wszelkiego rodzaju kaszami, ale będzie tu pasował także ryż, makaron (wstążki szczególnie) czy ziemniaki. Kurczaka kroimy w większą kostkę, oprószamy solą i pieprzem oraz dodajemy czosnek.