Ja w lecie z racji tego, że mamy działkę gotuję kompoty:Kompot z rabarbaru , wiśniowe, jabłkowe, śliwkowe. Owocowe kompoty są bardzo zdrowe i doskonale gaszą pragnienie w letnie, upalne dni, no i są bardzo tanie. Jak przygotować kompot porzeczkowy do słoików? porzeczki, cukier, woda, Umyte i obrane porzeczki z szypułek i listków wkładamy do słoików do ok. ¾ wysokości słoika. Kompot porzeczkowy: Porzeczki płuczemy na sicie, obieramy z szypułek i wrzucamy na gotującą się osłodzoną wodę. Składniki: 2 szklanki obranych z szypułek czerwonych porzeczek lub białych, czarnych porzeczek 1,5-2 l wody cukier do smaku Jeśli macie więcej porzeczek to możemy przygotować porzeczkowy kompot na zimę w słoikach. Porzeczki w tym roku obrodziły, więc ugotowałam kompot z porzeczek. Możemy kompot schłodzić w lodówce lub podać z kostkami lodu. Ostudzony kompot możemy przecedzić przez sito jeśli nie chcemy podać kompotu z owocami.