ZDROWE GRILLOWANIE – Czy to jest możliwe?

Ewelina
Zdrowie
30.04.2018 17:02
ZDROWE GRILLOWANIE – Czy to jest możliwe?

Od wielu lat krążą różne opinie.

Dawniej mówiło się, że grillowanie jest zdrowe bo przecież jest pozbawione dużej ilości tłuszczu itp.

Jednak coraz częściej czytamy, że grillowanie jest rakotwórcze.

Według nas nie ma co popadać w skrajności tylko trzeba do tego podejść z głową.

Jeżeli Ty także uwielbiasz grillować to nie rezygnuj z tego.

Warto jednak wiedzieć co robić, aby grillowanie było bardziej zdrowe.

Zdjęcie ZDROWE GRILLOWANIE – Czy to jest możliwe? #1


CO GRILLOWAĆ?

Najlepiej grillować świeże steki czy ryby. Jedzenie dużych ilości grillowanych kiełbas jest chyba najmniej zdrowe gdyż zawierają saletrę która pod wpływem wysokich temperatur zamienia się w nitrozaminy. Spróbuj także grillowanych serów owczych i kozich.


CZAS GRILLOWANIA

Najlepiej aby mięso na ruszcie leżało jak najkrócej.

Najlepiej wyciągnij je lodówki na 40 minut przed grillowaniem i dopiero po tym czasie połóż je na ruszcie. Dzięki temu szybciej będzie gotowe i nie będzie przywierało do rusztu.

Im dłużej mięso leży na ruszcie tym więcej wchłania toksycznych oparów z kapiącego na żar tłuszczu. Mięso w mniejszych kawałkach szybciej dojdzie więc krócej będzie leżało i wchłaniało opary.


UŻYJ CIEMNEGO PIWA

Dla naszego zdrowia warto jest zamarynować mięso w ciemnym piwie – zmniejsza to o ponad połowę ilość wydzielanych rakotwórczych substancji.


JAK KUPIĆ DOBRE MIĘSO?

Po pierwsze nigdy nie pytaj o kiełbasę na grilla – te najczęściej są najniższej jakości.

Zrezygnuj z paczkowanych gotowych mięs na grilla. Nieświeże mięso można bardzo łatwo zamaskować różnymi przyprawami czy marynatami.

Zawsze kupuj świeże mięso, lepszej jakości bez dużej ilości tłuszczu.


Zdjęcie ZDROWE GRILLOWANIE – Czy to jest możliwe? #2

Pamiętaj także o tym, aby nie nacinać mięsa.

Szybciej będzie kapał tłuszcz więc dłużej mięso będzie wchłaniało niezdrowe opary.

Pamiętaj także o tym, że nie warto jeść mocno przypalonego mięsa – jest bardzo niezdrowe.


TO WARTO WIEDZIEĆ


GDZIE MOŻNA GRILLOWAĆ?

Bez problemu i do woli można grillować na swojej działce przy swoim domu.

Na szczęście nie ma żadnego przepisu który by tego zabraniał.

Jeżeli masz działkę tzw rekreacyjną lub taką na której hodujesz sobie warzywa to również możesz rozpalać grilla kiedy chcesz.

Sprawa wygląda tak samo jak w przypadku grillowania przy swoim domu.

GDZIE NIE WOLNO GRILLOWAĆ?

Jeżeli myślałaś kiedyś o rozpaleniu grilla na balkonie (blok) to musisz uważać.

W prawie nie ma zapisu który tego zabrania, ale zabraniać tego może regulamin spółdzielni.

Jeżeli już koniecznie musisz rozpalić grilla na balkonie to lepiej sprawdź regulamin spółdzielni, a także zapytaj sąsiadów czy nie mają nic przeciwko.

Jeżeli będziemy zbyt uciążliwi dla sąsiadów lub na przykład okopcimy elewację to może spotkać nas finansowa kara.

Mieszkasz w mieście i chcesz rozpalić grilla w parku lub gdzieś przy rzece?

W wielu miejscach jest to legalne jednak zawsze należy upewnić się czy aby na pewno.

Można zadzwonić do straży miejskiej po taką informację.

Jeżeli rozpalisz grilla w zabronionym miejscu to możesz zostać ukarana mandatem w wysokości 500 zł.