Frittata ze szparagami Frittata ze szparagami to doskonały pomysł na śniadanie, obiad lub kolację Składniki: 6 jajek 1 mała cebula szalotka 8 szparagów 1 łyżka masła opcjonalnie prosciutto crudo starty ser żółty, np. cheddar sól, pieprz, rozmaryn Przygotowanie Rozpoczynamy od umycia szparagów i obcięcia im zdrewniałych końcówek. Danie to można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno – jako danie główne lub np. dodatek do kanapek. Dodatkowo nie trzeba się ograniczać i można jeść frittatę zarówno na śniadanie, obiad lub kolację. Tak przygotowaną masę wlewamy na patelnię, na której jest już cebula, szynka i szparagi. Inni mogą podsmażyć dłużej i następnie wstawić na kilka minut do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Proponuję dziś przepis na sezonowe danie, którym jest frittata ze szparagami. Aby smak był bardziej wyrazisty można spróbować dodać ser blue i np. suszone pomidory, bądź ser cheddar i boczek. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w paseczki lub kosteczkę szynkę prosciutto crudo. Ewentualnie, aby danie było bardziej puszyste, niektórzy wsadzają je na chwilę do piekarnika. Całość raz mieszamy, aby najlepsze składniki nie były tylko na dole i przykrywamy pokrywką. No i ten drugi przysmak przygotowywany jest głównie z ziemniaków, podczas gdy frittata z jajek.