DOMOWY KEBAB Z KURCZAKA

Beata
Obiad
08.07.2019 14:05
DOMOWY KEBAB Z KURCZAKA

Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: - około 1 kg filetów z kurczaka - 2-3 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki mielonej słodkiej papryki - ostra papryka (wedle uznania) - 2 łyżeczki oregano - 1 łyżeczka kminu rzymskiego - duży ziemniak - 4 duże patyczki do szaszłyków - pieprz - połówka cebuli lub kawałek sznurka takiego do pieczenia mięsa 1. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kilka minut i kroimy ostrym noże z góry na dół w paseczki :-) 4. Gdy wszystkie kawałki mięsa będą już nabite na patyczki, to łapiemy je u góry i albo związujemy sznurkiem albo nabijamy na nie połówkę cebuli i dociskamy. Ja przekroiłam w poziomie na pół i potem jeszcze każdą połowę na 2 lub 3 kawałki. Mięso staramy się nadziewać na dwa patyczki jednocześnie, kawałki nabijamy na zakładkę. Zamiast filetów, możecie użyć udek z kurczaka lub kupić gotowe mięso takie z udek właśnie. Tak pokrojone mięso rozbijamy jeszcze delikatnie, żeby były cieńsze i większe. 2. Mięso przekładamy do miski, dodajemy olej, nasze przyprawy. Domowy kebab z kurczaka środa, lipca 03, 2019 17 domowy kebab , mięso , nowe , obiad , urodziny Dzień dobry :-) Zapomniałam kupić jogurt, bo wtedy zrobiłabym marynatę z jogurtem, ale nic straconego, bo tak posmakował wszystkim, że już mam zapowiedziane robienie kolejnego :-) W ziemniaka wbijamy nasze patyczki (ostrzejsza strona ma być u góry, żeby łatwo było nam nabić mięso) tworząc stelaż. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. 5. Nasze mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika na najniższą półkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2019/07/domowy-kebab-z-kurczaka.html