Studzimy. Krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy) 3 szklanki mleka 2% 2 całe jajka 1 żółtko 250 g masła (temp. pokojowa) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki suszonej żurawiny 1. 2 szklanki mleka wlewamy do większego garnuszka i zagotowujemy. x 33 cm Składniki ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła szczypta soli szczypta cukru 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek L 1. 4. Masę przekładamy na jeden blat naszego ciasta, nakrywamy drugim blatem i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Zmniejszamy płomień do minimum, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy około 5-7 minut, aż masa zrobi się jednolita i szklista. Do większej miski wbijamy jajka i żółtko, za pomocą widelca roztrzepujemy, dolewamy szklankę mleka i dodajemy proszek budyniowy. Tym razem zrobiłam z dodatkiem żurawiny, tak bardziej pod święta, żeby wypróbować czy żurawina pasuje do tego ciasta. Mój mąż jest fanem karpatki, bardzo lubi to ciasto, jak za długo nie ma to się przypomina. Ciasto zrobiłam w sobotę na wieczór, a już prawie nie ma, został jeden pasek ;-) 3. Żurawinę siekamy, jak budyń nam przestygnie to zabieramy się za robienie kremu. W misie miksera ubijamy masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Jak mleko zacznie się gotować wlewamy naszą mieszankę i gotujemy budyń, pamiętajmy o mieszaniu. Smacznego :-) Do pokrojenia ciasta użyłam noża Ambition :-)