Jakie wartości posiada kasza jaglana? - zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B (B1, B2, B6) - zawiera krzem — poprawia pracę stawów i ich regenerację, poprawia przemianę materii, wygląd skóry, włosów i paznokci - nie zawiera glutenu — mogą ją spożywać osoby chorujące na celiakię i nietolerujące glutenu - jest cennym źródłem cynku, magnezu, żelaza, wapnia i dobrze przyswajalnego błonnika - jest lekkostrawna — zalecana osobom z problemami żołądkowymi - ma właściwości pomagające usuwać nadmiar śluzu z organizmu — zalecana w trakcie przeziębienia, aby szybciej pozbyć się kataru i mokrego kaszlu - działa odkwaszająco — naturalnie pomaga oczyścić organizm z toksyn, gdyż ma odczyn zasadowy - zawiera tryptofan, który podnosi poziom serotoniny — obniża poziom stresu i pomaga w zasypianiu Jak przechowywać kaszę jaglaną? - Kasza jaglana źle przechowywana ze względu na zawarty w niej tłuszcz może jełczeć i nabierać goryczki. Jak ugotować kleistą kaszę jaglaną? Składniki: - 1 szklanka kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 1 - 2 szklanki mleka - 2 łyżki masła - 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego (jeśli kasza ma być na słodko) - owoce, konfitura, orzechy, rodzynki lub inne ulubione dodatki do podania Przygotowanie: - Kaszę opłukać na sitku najpierw zimną wodą, a następnie gorącą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Jak ugotować kaszę na sypko? Składniki: - 1 szklanka kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody - szczypta soli Przygotowanie: - Kaszę przepłukać na sitku najpierw zimną wodą, a następnie gorącą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Kasza jaglana jest tak smaczna, że zanim ją po ugotowaniu doprawię, w dziwny sposób jej ubywa, bo każdy z domowników tylko próbuje czy jest dobra :) - Kaszę, aby nabrała smaku, można gotować na wywarze z warzyw lub mięsa, z dodatkiem ulubionych ziół lub kurkumy. - Po ugotowaniu zdjąć z palnika i odstawić na około 10 - 15 minut, następnie odkryć, wymieszać i zostawić na chwilę do odparowania. - Jeśli nie jesteśmy pewni, jak w sklepie była przechowywana kasza, najlepiej ją przed gotowanie przepłukać najpierw zimną wodą, a następnie gorącą. - Wodę zagotować z solą i wrzucić do niej kaszę, zamieszać i gotować pod przykryciem około 12 - 15 minut, aż kasza wchłonie wodę. - Z tak ugotowanej kaszy łatwo można uzyskać delikatną formę kremu, wystarczy tylko jeszcze ciepłą kaszę zmiksować.