Składniki: 8 jajek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1,5 szklanki drobnego cukru kawałek masła do wysmarowania boków formy Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić dokładnie na sztywną pianę (na wysokich obrotach miksera). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości ok. 50 cm na podłogę. Piec w temp. 170°C przez ok. 40-50 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Po każdym dodaniu cukru masę mieszać, aby cukier się rozpuścił. Biszkopt nigdy nie był moją mocną stroną, ale ten przepis jest według mnie idealny. Mieszać mikserem na niskich obrotach do czasu wymieszania się składników. Jeśli również macie problem z pieczeniem biszkoptów, to mam nadzieję, że ten przepis Wam pomoże. Do białek dodawać partiami cukier (po łyżce).