Na słodko 2 jajka 400 ml mleka (około 2 szklanki) 150 g mąki pszennej (około szklanki) 2 łyżeczki cukru łyżka oleju szczypta soli opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego (bez cukru) Na wytrawnie 2 jajka 200 ml mleka 200 ml wody (może być też gazowana) 1-1,5 szklanki mąki pszennej łyżka oleju szczypta soli ewentualnie: szczypta ziół (dowolnych) Smażymy dosłownie chwilkę, możemy zmniejszyć ogień aby nie spiekł się za mocno, po czym przewracamy na drugą stronę i smażymy przez około 15-20 sekund i przekładamy na talerz. Konsystencja ciasta powinna być gęsta ale nie za bardzo, tak aby ciasto bez problemu mogło rozlać się na patelni w cienki naleśnik. Podaję dzisiaj dwie wersje przepisu na naleśniki, do dań na słodko oraz na wytrawnie. Pamiętajmy, że mąki mogą się odrobinę różnić od siebie i mieć inną zawartość glutenu, który odpowiada za “związanie ciasta. Naleśniki to jeden z popularniejszych posiłków jaki może być, ale nigdy się nie znudzi. Ile razy zdarzyło się, że trzeba było zrobić obiad szybko i naleśniki przyszły na ratunek? Czy z serem, czy z dżemem, czy z cukrem – zawsze świetne. Niby takie proste danie (wielka filozofia: połączyć mleko, jajka i mąkę), a jednak można z nich zrobić naprawdę wykwintne potrawy! Przygotowanie Na słodko: jajka roztrzepujemy z mlekiem i olejem. Po wymieszaniu, ciasto odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.