ZUPA KAPUŚCIANA W POMIDORACH Składniki: 1 główka młodej kapusty włoskiej 4 pomidory malinowe lub mięsiste 2-3 łyżki śmietany 30 % 1-2 łyżeczki koncentratu 4 łyżki posiekanego koperku 3 listki świeżej bazylii (może być też suszona) bulion warzywny (lub rosół w wersji nie wege) 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku Sezon na młodą kapustę trwa za krótko 😉 dlatego korzystamy jak możemy i w ostatnim czasie kilka razy na stole gościła zupa kapuściana w pomidorach. Można dodać też paprykę, w zasadzie opcji jest całe multum i powstaną z tego pyszne wariacje na temat jednej zupy! Używam młodej kapusty włoskiej, ale uda się z każdej odmiany. Gdy kapusta będzie miękka (przy młodej gotowanie nie trwa długo, u mnie było to około 20-25 minut, kontroluj), dodaj pomidory. Koperek do zup dodawaj zawsze na końcu, po zestawieniu garnka z palnika. Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) Szybko się robi, podać można z ziemniakami, ale i samym chlebem czy bułką. W czasie, gdy kapusta się gotuje, sparz pomidory, by łatwo zdjąć skórkę. Tutaj to taka wersja podstawowa, czasem dodaję jeszcze włoszczyznę przesmażoną na maśle.