Mieszamy cały czas, aby jajka z serem się połączyły, obtoczyły makaron, ale się nie ścięły, tylko utworzyły aksamitny sos. Aby carbonara wyszła taka, jak należy, musimy uważać, aby jajka się nie ścięły, ale delikatnie zgęstniały, tworząc pyszny sos otulający makaron spaghetti. Następnie patelnię ściągamy z ognia i odstawiamy na 2 minuty, po czym wlewamy jajka i dodajemy starty ser. Składniki 160 g makaronu spaghetti 6-7 plastrów boczku wędzonego (pancetty) ząbek czosnku kilka gałązek tymianku 2 jajka 4 łyżki startego twardego sera (parmezan, Grana Padano) sól, pieprz Kiedy wytopi się z niego tłuszcz i boczek się przyrumieni, to dodajemy przeciśnięty czosnek oraz listki tymianku. To jak to właściwie jest z tą carbonarą, powinna być na bazie śmietany czy jednak nie? Na małym ogniu przez chwilę podgrzewany całość, a następnie dodajemy makaron i smażymy jeszcze przez 3 minuty.