Tarta z panna cottą i truskawkami

Łukasz
Ciasta
17.06.2019 19:16
Tarta z panna cottą i truskawkami

😉 Tarta z panna cottą i truskawkami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 2 zagłosowano ) SKŁADNIKI Kruche ciasto: 350 g mąki 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka duża szczypta soli morskiej Panna cotta: 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 laska wanilii 2 łyżki cukru (możesz zastąpić ksylitolem lub erytrytolem) 3 łyżeczki żelatyny Galaretka z białego wina*: 250 ml słodkiego białego wina 2 łyżeczki cukru (można pominąć) 2 łyżeczki żelatyny PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Kruchy maślany spód z odrobiną soli morskiej, waniliowa kremowa gotowana śmietanka, a na to wszystko solidna porcja pachnących latem truskawek i galaretka ze słodkiego białego wina prosto z Włoch. Tarta z panna cottą i truskawkami najlepiej smakuje z kieliszkiem schłodzonego prosecco w drugiej ręce, co Wam również polecam. Na gotowej tarcie z panna cottą ułóż truskawki i wylej na nie galaretkę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 30 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką (jeśli korzystasz z formy nieprzywierającej pomiń ten krok). Drugą prawdopodobnie zjadłem podczas zrywania prosto z krzaczka, ale co zrobić, gdy truskawki z własnego ogródka smakują tak dobrze? Panna cottę wylej na kruchy i ostudzony spód i wstaw do lodówki na 1-2 godzin do stężenia. 😉 Te które pozostały czym prędzej wykorzystałem na moją ulubioną tartę z panna cottą. 🙂 Dodam jeszcze uwagę, że z łatwością można zrobić ją bez cukru albo zastąpić ksylitolem lub erytrytolem. Zagnieć kruche ciasto (jeśli trudno się zagniata, dodaj łyżkę wody lub mleka) i wstaw je na 30 minut do lodówki. UWAGI * Galaretkę z białego wina można zastąpić zwykłą galaretką truskawkową lub galaretką krystaliczną. Tarta z panna cottą to przepis wprost stworzony na lato! 😉 W zależności od sezonu przygotowuję ją również z innymi owocami: malinami, jeżynami, brzoskwiniami, borówkami, czy winogronami. Ja do kruchego ciasta dodaję często tylko łyżkę, a w galaretce z białego wina całkiem go pomijam. Wstaw z powrotem do lodówki na około godzinę do stężenia. Galaretka z białego wina*

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/06/tarta-z-panna-cotta-i-truskawkami.html