SKŁADNIKI Rogaliki drożdżowe: 500 g mąki pszennej 125 ml pełnotłustego mleka 200 g masła 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 100 g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 1 łyżeczka kardamonu ½ łyżeczki soli Nadzienie z białego maku: 250 g białego maku 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu kilka kropli olejku migdałowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Marmolada, dżem, krem orzechowy, czy czekolada sprawdzą się znakomicie, ale, jako że zbliża się 11. listopada, a poznańska tradycja nakazuje z tej okazji upiec rogale z białym makiem, to zachęcam na przygotowanie świętomarcińskiego wypełnienia. Ciasto zagniata się bardzo sprawnie, później wystarczy odstawić je do wyrośnięcia w chłodne miejsce, a na samym końcu rozwałkowujemy je w duży okrąg i kroimy w trójkąty. Jakoś nie miałem ochoty bawić się w wielogodzinne składanie ciasta półfrancuskiego i postanowiłem ułatwić sobie życie, bo te rogaliki drożdżowe robi się o wiele szybciej i absolutnie nie wymagają żadnych cukierniczych zdolności. W tym przepisie trochę sobie uprościłem jego przygotowanie (oryginalną recepturę znajdziecie tutaj), ale skoro poszedłem już na łatwiznę z ciastem, to postanowiłem przy okazji pójść o krok dalej, żeby zaoszczędzić jeszcze trochę czasu. Jeśli ktoś lubi ułatwienia w kuchni, to z całego serducha polecam wypróbować ten przepis na rogaliki drożdżowe, bo są naprawdę pierwsza klasa. Każdą z nich rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Na szczęście zawsze dostawałem ich dużą torbę i mogłem się podzielić ze wszystkimi, chociaż robiłem to z bólem serca, bo takie były dobre. Na początku będzie się dość mocno kleić, dlatego najlepiej zrobić to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wstaw do miski, przykryj ściereczką i odstaw do lodówki do wyrośnięcia na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc (wtedy dobrze przykryć jest miskę folią). Dodatkowo: 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 50 g płatków migdałów PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe Przygotuj zaczyn. Rogaliki drożdżowe z białym makiem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 4.5 /5 ( 2 zagłosowano ) Mimo że nie listkuje się tak pięknie, to smakiem w niczym nie odbiega od pracochłonnego ciasta przekładanego warstwami masła. Gotowe rogaliki układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (po maksymalnie 16 rogalików na blaszkę). Dzięki dużej zawartości masła i dodatkowi śmietany przypomina ono ciasto półfrancuskie: jest kruche z zewnątrz, a w środku puszyste i mięciutkie. W letnim mleku rozprowadź drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki. Kawałki ciasta posmaruj nadzieniem z białego maku do około połowy wysokości, zaczynając od podstawy trójkąta. 😉 Te rogaliki drożdżowe z białym makiem to taka ekspresowa wersja Rogali Marcińskich.